V Prešove hrali mladí filharmonici z krajín V 4

11.11.2003 Celý región

Koncert Mládežníckej Visegradskej filharmónie sa uskutočnil večer 6. novembra v Prešove v rámci projektu Visegradský festival. Orchester zložený z 50 mladých...
Koncert Mládežníckej Visegradskej filharmónie sa uskutočnil večer 6. novembra v Prešove v rámci projektu Visegradský festival. Orchester zložený z 50 mladých hráčov, žiakov konzervatórií zo štyroch miest Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, zahral pod taktovkou dirigenta Vladimíra Kulíka z Česka skladby Jozefa Podprockého, Antonína Dvořáka, Zoltána Kodálya a Stanislawa Moniuszka.

Projekt s podporou Medzinárodného Visegradského fondu sa realizuje druhý rok a participujú na ňom mestá Prešov, Olomouc (Česko), Pécs (Maďarsko) a Wroclaw (Poľsko). Vzhľadom na to, že konzervatóriá nie sú v Prešove a v Olomouci, tak ku spolupráci pribrali stredné hudobné školy z Košíc a Pardubíc. Riaditeľ košického konzervatória, jeden zo štyroch umeleckých garantov projektu Bartolomej Boráš povedal, že dvojtýždňový nácvik spoločného koncertného vystúpenia prebehol tohto roku počas prázdnin v Poľsku. Jeho premiéru mali v utorok 4. novembra v Pécsi, po Prešove je na rade 8. novembra Olomouc a o deň na to Wroclaw.
Visegradský festival je tohto roku zložený z 33 podujatí, päť z nich sa realizuje v Prešove, pričom o účasti na nich rozhodla mestská samospráva. Okrem koncertu filharmónie sa už v Prešove konal v októbri festival diskdžokejov zo všetkých krajín V 4. Podľa spolukoordinátora projektu za slovenskú stranu Ladislava Kišeľaka zúčastnili sa umelci z Prešova aj na iných podujatiach, napr. 4. novembra vystúpila v Olomouci jazzová formácia Bags´ Groove.

(jj)
 

Vyberte región